Astiaan hengittämisen suuri vaara ja moskeijaan pissivä beduiini (islam)

Kun joku teistä juo, älköön hengittäkö astiaan ja kun hän menee vessaan, älköön koskeko penikseensä oikealla kädellään tai pyyhkikö itseään oikealla kädellään. [47]

Kuulostaaa OCD:n oireilta (ja onkin), mutta nämä ovat islamin sääntöjä. Käymme niitä taas läpi Sunan an-Nasai -hadithkokoelmasta, ihan järjestyksessä. Siksi järjestyksessä, että lukijalle käy selväksi, että nämä eivät ole mitään hölmöjä poimintoja, siis tyhmiä juttuja valtavan viisauden joukosta, vaan että kyseessä on ihan vaan pölhöä turhuutta jae jakeen jälkeen. Ohitan kuitenkin välillä toistoa ja tylsiä kohtia. Klikkaa artikkelin lopusta Book of Purification -avainsanaa niin näet aiemmat ja mahdolliset seuraavat osat.

Abu Hurairah kertoi että profeetta suoritti rituaalipesun ja kun hän oli suorittanut Istinja’n, hän hieroi kättään maahan[50] (hasan)

Istinja’ tarkoittaa pyllyn pyyhkimistä. Kiva että sunnah.com -sivusto on säästänyt näitä rikkaita alkukielen ilmauksia. Seuraava jae kertoo tästä pidemmin ja sisältää myös 800 -luvulla lisätyn kommentin:

Olin profeetan kanssa ja hän meni vessaan ja teki tarpeensa ja sanoi sitten: ”Oi Jarir, tuo minulle Tahur (puhdistusväline)”. Niinpä toin hänelle vähän vettä ja hän suoritti istinja’n vedellä, ja teki näin kädelleen, hieroen sitä maahan.

Alaviite, jonka tämän kirjan alkuperäinen kokooja on lisännyt tämän jakeen yhteyteen:

Tämä kuvaa enemmin sitä, mikä on oikein kuin edellinen Sharikin kertoma [jae], ja Allah tietää parhaiten.

Niin, maailmaan mahtuu monta eri näkemystä siitä, miten Muhammed puhdisti peräpäänsä, emmekä me – vaikka niin kovasti haluaisimme – saa tämän kurjan maallisen vaelluksen aikana ehkä koskaan tietää lopullista totuutta tästä suuresti janoamastamme pyhästä tiedosta. Allah tietää parhaiten.

Jae 52 määittelee pienimmän mahdollisen määrän vettä, joka voi tulla likaiseksi. Jos olet muslimi, pysähdy nyt hyvä ihminen oikeasti tosissasi ajattelemaan tätä. Voiko tämä uskonto olla mitenkään jumalallista alkuperää. Pienin mahdollinen määrä vettä, joka voi tulla likaiseksi. Siis jos vettä on sitä vähemmän, se ei voi saastua. Voi nyt hyvää päivää:

Allahin apostolilta kysyttiin vedestä ja miten jotkin eläimet ja lihaa syövät pedot saattaisivat juoda siitä. Hän sanoi: jos vettä on enemmän kuin kaksi qullahia, saasta ei kulkeudu siinä

Lue ihmeessä yllöoleva vaikeasti suomennetta pätkä myös englanniksi ja ihmettele sitä alaviitettä, jossa pohditaan tarkemmin, mitä tuo voisi tarkoittaa. Mutta minusta tuntuu tuon perusteella, että keskivertoa nokkelampi jäniskin ymmärtää veden toiminnasta enemmän kun Suuri Profeetta.

Anas kertoi beduiinin virtsanneen moskeijaan ja jotkut ihmiset lähtivät hänen peräänsä, mutta Allahin apostoli sanoi: ”Antakaa hänen olla älkääkä pidätelkö häntä”. Kun hän tuli valmiiksi, hän pyysi ämpärillisen vettä ja kaatoi sen sen päälle. [53]

Alaviitteessä tämän hadith-kokoelman koonnut uskonoppinut huomauttaa, että Mussen tarkoitus oli tuossa erityisesti sanoa, ettei virtsaajaa saa keskeyttää. Lisäksi viitataan rinnakkaispaikkaan ja sen persteella tulkitaan ämpärillisen olevan minimimäärä. Tämä on lohdullinen tieto niille jotka ovat viettäneet unettomia öitä miettien, mikä on islamin mukaan vähimmäismäärä vettä, jolla beduiininkusi huuhdotaan moskeijasta. Jakeet 54, 55 ja 56 toistavat saman tarinan.

Kenenkään tesistä ei pitäisi virtsata seisovaan veteen ja sitten tehdä sillä rituaalipesua. [57]

Pitikö tuokin erikseen kertoa? Tekikö joku noin ja jäi siitä kiinni ja siitä Muhammed sai sitten päähänsä polkaista tuollaisen opin maailmaan vai keksikö hän sen ihan vain sadepäivän ratoksi vai mistä hemmetistä tässäkin voi olla kysmys?

58 kommentoi käytännössä samaa ongelmaa, 59 lähtee jo vähän erilaiseen aiheeseen. Muhammedilta kysyttiin voiko rituaalipesun tehdä laivalla ollessa merivedellä. Hän vastaa ’Its water is a means of purification and its dead meat is permissible’ enkä hetkeäkään väitä osaavani suomentaa tuota.

Muutama jae kerrotaan joku tietty rukous, minkä Muhammed sanoi jonkun muiden juttujen tai rukousten tai jonkun välissä. Sitten päästään taas astialle:

Jos koira juo jonkun astiasta, hän pesköön sen seitsemän kertaa. [63]

Sama ajatus toistetaan muutamassa seuraavassa jakeessa. Koirista Muhammed ei juuri pitänyt – ne piti myös tappaa muutamaa poikkeusta lukuunottamatta. Näissä tämänkertaisissa jakeissa siitä ei puhuta, vaan käsketään pestä astia seitsemästi ja heittää sen sisältö pois. Jae 68 menee sitten kissoihin:

Hupsista oho en osannutkaan kääntää tätä, voi himpuran pimpura, lue itse täältä

Jae 69 kieltää kesyn aasin lihan syömisen. Jakeessa 70 Aisha kertoo syöneensä kuukautistensa aikana miehensä kanssa samasta luusta lihanpaloja. Hän on myös juonut samasta astiasta. Kummassakin tapauksessa heidän suunsa ovat osuneet samaan kohtaan.

Seuraa muutama jae jonninjoutavia yksityiskohtia rituaalipesuista, kunnes jae 74 huipentaa tämän kokounisuuden kertomalla, että Shu’bah kertoi että Habib oli sanonut, että ’Abbad bin Tamim kertoi Habibin mummon kertoneen miten Muhammed suoritti rituaalipesunsa. Yksi näistä yksityiskohdista on, että Muhammed pyyhki/pesi korvansa sisäpuolen, mutta mummo ei ainakaan muistanut että hän olisi pyyhkinyt korviensa ulkopuolta.

Pese sinä korvasi sisältä kuuntelemalla kristillistä raamatunopetusta:

(Videon mies ei ole mitenkään kanssani tekemissä eikä hän ole antanut lupaa käyttää videotansa tässä. Hän ei tunne minua enkä minä häntä. Jos suutut tekstini sisällöstä, älä suutu hänelle vaan minulle)

One thought on “Astiaan hengittämisen suuri vaara ja moskeijaan pissivä beduiini (islam)

  1. Kun pitää hyvää ajanvietettä etsiä, nii kyllä nää Niilon jutut aina Tex Willerin voittavat. Nyt minäkin olen sivistynyt ja tiedän miten Musse hoitaa anaalirauhasensa. Onneksi ehdin tämänkin lukea ennen kuin olen täysin dementoitunut.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s