Helluntaipastori kävi käsiksi – pakenin juosten

Olin 23.10.2022 jakamassa kristillisiä traktaatteja kolmen eri seurakunnan ovella. Kaikki muut kohtaamiset sujuivat rauhallisesti tätä yhtä lukuunottamatta.

Minulla ei ollut minkäänlaista kieltoa tulla Salon Helluntaiseurakunnan alueelle tai heidän tilaisuuksiinsa. He eivät olleet koskaan edes vihjanneet minulle, etten saisi käydä siellä. Viimeksi kun kävin, minulle tarjottiin kahvit ja toivotettiin tervetulleeksi tutustumaan heidän tilaisuuksiinsa, tosin pastori ei ollut silloin itse paikalla.

Tätä taustaa vasten olen todella yllättynyt siitä, miten tapahtumat etenivät. Menin paikalle tilaisuuden jälkeen, en sen aikana, jotta en olisi häiriöksi. Jaoin traktaatteja, joissa oli linkki ilmaiseen kristilliseen äänikirjaan. Kerroin lappusten vastaanottajille, että tässä on hyvä kristillinen äänikirja, jossa käsitellään Pyhän Hengen työtä ja vertaillaan eri kristillisten suuntausten näkemyksiä aiheesta. Ihmiset ottivat materiaalin hymyillen vastaan.

Minä käyttäydyin täysin asiallisesti ja jutustelin ihmisten kanssa rauhallisesti. Ulkona olevien ihmisten kanssa juteltuani menin eteiseen jatkamaan samaa rauhallista toimintaa. Ihmiset ottivat traktaatteja vastaan, eikä minkäänlaista kinaa tai väittelyä syntynyt. Ehdin olla siinä ehkä pari minuuttia, kun pastori Eero Ketola ryntäsi paikalle. Minulla ei ollut minkäänlaista syytä etukäteen olettaa, ettenkö olisi saanut mennä tuonne ja olisin varmasti poistunut paikalta ihan vaan nätisti pyytämällä, mutta sen sijaan Ketola alkoi räyhäämään minulle ja yritti varastaa traktaatit kädestäni, joten väistin häntä pihalle.

Säikähdin tilannetta sen verran, että minulla ei ole siitä sanatarkkaa muistikuvaa. Mutta minulla ei ole aavistustakaan, miksi pastori ei ensin kehottanut minua poistumaan paikalta kauniisti, vaan oli heti käymässä käsiksi. Ulos mentyäni näin lasioven läpi, kun jotkut repivät saamansa traktaatit. En osaa sanoa, pyysikö pastori erikseen niin tekemään, vai kokivatko ihmiset vain sosiaalista painetta tehdä niin kun huomasivat, ettei heidän lahkonsa johtaja hyväksy materiaalia. En myöskään osaa sanoa tarkkaan, moniko lappunsa repi.

Korostan, että en mennyt tuonne kuvaamaan saati sitten aiheuttamaan mitään selkkausta. En missään nimessä olisi aloittanut kuvaamista, ellei pastori olisi käyttäytynyt niin aggressiivisesti, että pelkäsin häntä. Siinä ylitetään mielestäni tietty raja, kun ilman ennakkovaroitusta yritetään viedä toiselta ihmiselta tavarat käsistä. Eli syy siihen, että koko tilanteesta ei ole kuvamateriaalia, on yksinkertaisesti se, että pastorin aggressiivinen käytös yllätti ja koin itseni uhatuksi.

Tätä taustaa vasten on minusta hyvin outoa, että pastori heti ulos tullessaan yritti kieltää kuvaamisen. Ei kai hänellä pitäisi mitään salattavaakaan olla? Juuri ennen kameran käynnistymistä hän sanoi minulle, etten saa tulla heidän seurakuntaansa vuoteen. Hänellä on siihen oikeus ja minä aion tuota kieltoa kunnioittaa. Olisin kyllä nätimminkin sanottuna kunnioittanut… Mutta tälläisten porttikieltojen ja niiden syiden pitäisi olla aina julkisia asioita, muuten ollaan lipsuttu kulttilinjalle, vähän kuin jehovantodistajissa. Heillähän on tapana, että kun joku erotetaan seurakunnasta, erotus sinänsä tiedotetaan virallisesti, mutta ei sen syytä, jolloin melkoinen huhumylly pyörähtää käyntiin. (vrt. raamatullinen malli korinttilaiskirjeissä, jossa koko yhteisö tiesi ekskommunikaation syyn)

Videon tapahtumista sen verran, että Eero tosiaan sen verran vauhdilla lähti ovelta, että minä reagoin pakenemalla ennen kuin ehdin asiaa sen kummemmin harkitsemaan. Juostessani kuvasin olkani yli enkä katsonut taakseni, joten luulin hänen jahdanneen minua paljon kauemmin. Jälkeenpäin videon katsoessani yllätyin, kun hän pysähtyikin muutaman metrin takaa-ajon jälkeen, minä kun ehdin jo valmistautua pidempään pakomatkaan.

On myös kysyttävä, miksi hän jahtasi minua ja mitä hän olisi tehnyt, jos en olisi päässyt pakoon. Vaikea kuvitella hänen suunnitelleen mitään nyrkkitappeluakaan. Mitä olisi käynyt, jos olisin jäänyt paikalleni seisomaan? Ehkä peittänyt kameran kädellään tai jotain?

En osannut etukäteen odottaa joutuvani pakosalle, joten huonosta valmistelusta johtuen housuni siinä rytäkässä vähän tippuivat, kuten videolla sanon. Todennäköisesti mitään kriittisiä paikkoja ei päässyt kuitenkaan paljastumaan, toisin kuin videollani paniikkipäissäni möläytän. ”Housunkäytön ylilyöntejä”, sanoisi karismaatikko. [edit: lisää asiasta täällä]

Minulla ei ole mitään sen kummempia kytköksiä Vierasta Tulta -kirjaan, jota tuolla mainostin. Minä vain kuuntelin sen itse ja tykkäsin kovasti ja nyt haluaisin jakaa sen muidenkin kanssa. Olisinpa törmännyt tuohon jo helluntailaisuudesta vapautumiseni alkuvaiheessa ja saanut kuulla, etten ole ajatusteni kanssa yksin!

Kuuntele sinäkin tuo kirja ja ajattele asiat tarkkaan läpi ihan itse. Se on täynnä tietoa, jota karismaattisten seurakuntien pastorit eivät halua sinun tietävän.

[Lisäys – huomaa myös tämä] https://papinpoika.com/2022/10/30/virallinen-tiedote-housujeni-putoamisesta-sunnuntaina-23-10-2023/

9 thoughts on “Helluntaipastori kävi käsiksi – pakenin juosten

 1. ”Mä olen lukenut tämän kirjan perin pohjin ja voin suositella sitä. Tää on monille iso shokki ja monet saa varmasti raivokohtauksen.”

  Pekka Reinikainen, LL, tietokirjailija

  Tykkää

 2. Olisit antanut pastorin piestä itsesi. Hyvän asian puolesta voi ottaa turpaan ja kääntää toisen posken.

  Tykkää

 3. Kun argumentit loppuvat, alkaa väkivalta. Ei olisi uskonut iäkkäältä ja olletikin sivistyneeltä hengenmieheltä, että joutuu turvautumaan fyysiseen väkivaltaan. Mutta näinhän se menee lahkoissa, kun niiden toiminnan epäraamatullisuutta yritetään paljastaa. Johtajista tulee aggressiivisia, koska he pelkäävät menettävänsä kannattajiaan. Totuus ei ole heille oleellista, vain kannattajien mahdollisimman suuri lukumäärä. Siksi he vihaavat totuuden esilletuojia. Yksin he eivät olisi johtajia. Johtaja tarvitsee aina sokeita lampaita.

  Tykkää

  1. Asialinjalla tulisi malttaa pysyä mutta joskus joku voi keittää yli. Sille ei mahda mitään. Niin lie käynyt Keisolallakin suomentaessaan kirjan. Itse olen elänyt nähden Karismaattisuuden äärihörhöilyt sekä aidon Hengen ilmiöt niin ennen hengellistä heräämistänI kuin myös sen jälkeen n 25v myöhemmin ja olen ymmärtänyt asian näin:

   Tykkää

   1. En tietysti voi tietää, oletko oikeasti Kauko Nevalainen, mutta joka tapauksessa sinun/hänen varoitusvideon olen nähnyt ja se herättää minussa vakavia kysymyksiä siitä, onko karismaattisuus sittenkin vielä kulttimaisempi, kuin olen luullut. Tuollaisen puheen olisin voinut odottaa kuulevani lähinnä jehovantodistajien hallintoelimeltä, joka yrittää lietsoa paniikkia vaarallista ”väärää tietoa” kohtaan, kuitenkaan kertomatta kenellekään, mitä se tieto on ja miksi se on väärää.

    Terve pastori OPETTAA kuulijoilleen, miksi joku asia on väärin.
    Lahkojohtaja ei kerro mitään vaan kieltää vaan kuuntelemasta ja lukemasta ja tutkimasta.

    https://papinpoika.com/2022/09/15/kauko-nevalainen-pelottelee-vaaran-tiedon-vaaroista-korvat-kiinni-ja-kirjat-roviolle-pielaveden-perinteinen-helluntaiseurakunta/

    Tykkää

    1. Tuo Kaken varoitus on kyllä pikkasen nolo. Vierasta Tulta -kirja on oikeasti todella laadukkaasti tehty kirja, ja vaikka sen sanomasta olisi eri mieltä niin se olisi jokaisen kristityn hyödyllistä lukea, erityisesti helluntailaisten.

     Tykkää

 4. Diktaattorimainen käytös on aikamme trendi. Putlerin esimerkkiä noudattaen myös seurakuntamme paimenet tavoittelevat hengenmiehenä pelolla halliten yksinvaltiaan asemaa. Kun tällaista episodia sitten todistaa, se toimii varoituksena, arka seurakuntalainen ei uskalla asettua poikkiteloin tyrannipaimenen kanssa. Pakko liittyä vastarintaliikkeen riveihin symppaamaan Niiloa, jotta pysytään laidalla tiellä.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s