Nahkasukkain käyttöohjeet ja sunnan käsittämätön laajuus (islam)

Hyvää päivää, rakkaat ystävät. Haluan käydä tänään kanssanne läpi islamin viisautta sukille kusemiseen liittyen. Tämä äärimmäisen tärkeä ja ihmismieltä riemastuttava aihe tulee tavalla tai toisella esiin monissa islamin pyhien kirjoitusten kohdissa, joita käyn järjestyksessä läpi Sunan an-Nasain ensimmäisestä kirjasta. Lectio continua, kuten latinaksi sanotaan – tosin olen varmaan pikku hiljaa tulossa näiden äärellä hulluksi ja luovuttamassa. Saas nährä kuin käy.

Minä näin Profeetan pyyhkimässä nahkasukkiaan ja päähinettään (103)

Vastaavanlainen tärkeä tieto jaetaan meille myös jakeissa 104-107, välillä jopa saman kertojan kerotmana. Miksi tämä on olennaista? No siksi, että tämä mielipuolinen töttöröö saa lukijan tulemaan hulluksi jo tässä vaiheessa, kun olemme vasta ensimmäisen kirjan alussa. ”Miksi täytyy toistaa moneen kertaan jotain näin hyödytöntä ja typerää? Miksei sitä ole voinut kirjata muistiin vain kertaalleen, miksi pitää toistaa? Tai mitä yleensäkään teemme tällä tiedolla?”, voi lukija kysyä närkästyneenä.

Tuollainen kiukku syntyy normaalissa ihmisessä siis yhden hadith-kokoelman ensimmäisen kirjan sadannen jakeen paikkeilla. Sinussakin syntyi, eikö vain? Mitäs sitten tykkäät tiedosta, että tässä hadith-kokoelmassa, Sunan an-Nasaissa, on viisikymmentäyksi kirjaa joissa on yhteensä viisituhatta seitsemänsataa viisikymmentä kahdeksan jaetta? Materiaali on, sikäli kun siihen olen itse tutustunut, hyvin saman tyyppistä kaikkialla eri kirjoissa ja hadith-kokoelmissa. Niin, eri hadith-kokoelmissa, niitä on useita. Eihän toki riitä, että meillä olisi vain yksi kokoelmallinen lyhyitä lausahduksia Muhammedin liikeradoista ja outoja sääntöjä maidon juonnista, vaan kokoelmia on useita. Laskin äkkiä sunnah.comin etusivulta, että pelkästään heidän listaamissaan kokoelmissa jakeita on yli kolmekymmentäkuusi tuhatta. KOLME-KYMMENTÄ-KUUSI-TUHATTA.

Sunnah.com ei edes tarjoa vielä kaikkia haditheja, vaan sivu on keskeneräinen. Musnad Ahmad -kokoelmasta he näyttävät ”vain” 1438 hadithia ja sivulla lukee sen kohdalla ”4% complete”. Wikipedian mukaan pelkästään tässä yhdessä kokoelmassa on, jos sen kokonaisena jostain löytää, yli 27 000 hadithia.

Lisäksi on hyvä tiedostaa, että osa jakeista on jopa sivun mittaisia, joten jaemäärää ei voi suoraan verrata esimerkiksi Raamatun jaemäärään, sillä Raamatun jakeet ovat kaikki hyvin lyhyitä. Jos kuitenkin haluat vertailla, Raamatussa on Wikipedian mukaan reilut 31 000 jaetta.

Allahin apostoli jättäytyi muista jälkeen ja minä pysyin hänen kansssaan. Kun hän oli toimittanut tarpeensa hän sanoi: ”Onko sinulla vettä?” Minä toin hänelle vettä ja hän pesi kätensä ja kasvonsa, sitten yritti paljastaa käsivartensa, mutta hänen hihansa olivat liian kireät, joten hän heitti sen olkiensa yli ja pesi kätensä ja pyyhki otsansa ja päähineensä ja nahkasukkansa. (108)

Seuraava jae toistaa tämän hienon kertomuksen vähän monisanaisemmin. Musse kävi kakkilla ja/tai pissillä ja sitten tämmönen-tommonen rituaali. Jakeissa 110-111 varoitellaan helvetin tulella niitä, jotka eivät pese kantapäitään kunnolla. Jakeessa 112 kerrotaan Muhammedin aloittaneen mieluiten oikealta, teki hän sitten tämmöisiä pesurituaalieja, kampasi tukkaansa tai laittoi kenkiä jalkaan.

Allahin apostoli sanoi: Kun teette rituaalipesun, tehkää se kunnolla ja peskää sormien välistä. (114)

Hyppään yli joitan turhia toistoja päästäkseni mahdollisimman pian kertomaan teille, minkälaiset sandaalit Muhammedilla oli joskus pesua tehdessään jalassa. Noniin, nyt se tulee: karvattomasta, parkitusta nahasta tehdyt sandaalit (117). Olkaa hyvä.

118-119 kertovat vain lyhyesti nahkasukkien pyyhkimisestä, kunnes päästään jakeisiin 120-125, jotka kertovat… No voi perse, samasta asiasta.

Nahkasukat reissun päällä

Profeetta myönsi meille erivapauden matkustaessa, antaen meille luvan olla ottamatta nahkasukkia pois kolmeen päivään ja kolmeen yöhön.

Näin jakeeissa 126 ja 128. Niiden väliin jää 127 [hasan], joka kertoo poikkeuksen sukkien käytössä matkustaessa: ne saa riisua seksin ajaksi:

Minä kysyin Safwan bin Assalilta nahkasukkien pyyhkimisestä ja hän sanoi: ”Allahin apostoli kertoi meille, että kun matkustamme, pitää nahkasukat pyyhkiä eikä niitä saa riisua kolmeen päivään ja kolmeen yöhön edes ulostaessa, virtsatessa tai nukkuessa, vain janabahin tapauksessa.

Janabah tarkoittaa seksinaikaista ja -jälkeistä epäpuhtauden tilaa – sillon nahkasukat sai siis ”laittaa naulaan”. Muuten kuin matkalla ollessa nahkasukat piti pyyhkiä päivittäin (jae 129), mutta matkalla harvemmin, kuten yllä näemme. Ne piti pitää jalassa yötä päivää paitsi seksiä harrastaessa.

Onko näiden sääntöjen määrässä ja tarkkuudessa – turhuudesta puhumattakaan – mitään järkeä? No ei tietenkään ja se on tullut jo kaikille selväksi, mutta haluan silti asiaa korostaakseni heittää tähän pienen listan typeristä pikkutarkoista säännöistä, jotka ovat islamia tutkiessa tuleet vastaan. Ihan muutama juttu vain, mitkä tulevat heti mieleen ilman mitään taustatyötä – ja tämä ei ole siis mitään parodiaa vaan nämä ovat oikeita juttuja.

Kummalle puolelle saa rukoillessa sylkeä, mitä maidon juomisen jälkeen pitää tehdä, miten iso pieru pitää rukouksen aikana tulla, että joutuu uudestaan rituaalipesulle, miten hengitystä on pidätettävä juodessa astiasta, mihin ilmansuuntaan pitää katsoa ulostaessa/virtsatessa, millä aineilla ja kuinka monella palasella pylly pitää pyyhkiä, mihin ilmansuuntaan pitää kääntyä rukoillessa, miten esipuberteetti-ikäisestä lapsesta otetaan avioero (eri tavoin kuin jo sukukypsästä tytöstä), missä asennossa mies saa virtsata, saako nainen käydä yöllä ulkona tarpeillaan ilman huivia, minkä uskontojen edustajan kanssa ei saa ystävystyä, missä tilanteessa koiran saa omistaa, miten vainajaa saa surra, kummalla kädellä saa syödä/juoda, kumpi sukupuoli saa määrätä seksiasennon ja niin edespäin.

Näitä lukiessa jo tulee hulluksi – kuinka paljon hullumaksi tuleekaan, jos niitä pitäisi myös noudattaa! Ei ihme, että koko islamilainen maailma on mitä on.

Meillä kristityilläkin on muuten käskyjä noudatettavana. Toisin kuin islamin allah, joka on pelkkä fiktiivinen hupiukko, meidän Jumalamme on todellinen, joten hänen käskynäkin ovat yllättäen hieman vakavastiotettavampia. Mitä ristiinnaulittu, kuollut, haudattu ja ylösnoussut Jumala käskee? Kuuntele täältä:

(Videon mies ei ole antanut lupaa opetuksensa käyttöön tässä yhteydessä. Jos suutut tästä artikkelista, suutu minulle äläkä hänelle)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s