Pahuuden ongelman ongelma ateismin kannalta

Pahuuden ongelma on monen ateistin mielestä syy olla uskomatta kristinuskoon. ”Miten voi olla olemassa hyvä ja kaikkivaltias Jumala”, he kysyvät, ”sillä jos Jumala on hyvä, Hän haluaa poistaa pahan maailmasta ja jos Hän on kaikkivaltias, Hän myös pystyy sen tekemään”. Noin he sanovat ja jatkavat, että kun kerran pahaa ja kärsimystä kuitenkin näyttää olevan olemassa, ei hyvää ja kaikkivaltiasta Jumalaa sitten voi olla olemassa.

Ensinnäkin tässä on se ongelma, että tämä on pohjimmiltaan taas yksi niistä ”en tykkää jumalasta joten häntä ei voi olla olemassa” -argumenteista. Anteeksi nyt vaan, minä en tykkää painovoimasta, mutta se on silti olemassa. En tykkää myöskään asuntolainastani, mutta se on silti olemassa. Olisin vähän yksinkertainen, jos lakkaisin uskomasta näiden asioiden olemassaoloon siksi, etten tykkää niistä. Se olisi lapsellista. Mutta ateismi ei olekaan mikään järjen ja logiikan uskonto niin kuin kristinusko, vaan ideologinen korttitalo, joka kaatuu ajattelemalla asiat loppuun asti.

Varsinainen pahuuden ongelman ongelma tulisi kutenkin näkyviin vasta, jos maailmasta olisi poistettu pahuus eli jos pahuuden ongelma olisikin ratkaistu. Miksi se sitten kelpaisi ateistille? Eikö jumalankieltäjä sanoisi vain näin:

Miksi maailmassa on pelkkää hyvää? Miksi kaikki on vain tasapaksua lässynlää-onnea? Jos on olemassa hyvä ja kaikkivaltias Jumala, eikö hänen pitäisi sitten kestää sekin, että hän sallii pahan tapahtua? Eikö kaikkivaltiaalla olisi valta kääntää paha hyväksi? Jos Jumala todella olisi kaikkivaltias, hänellä olisi valta tehdä erilaisia ihmisiä eri tarkoituksiin. Hän voisi tehdä yhden ihmisen korkea-arvoiseen tarkoitukseen ja toisen halpa-arvoiseen ja tehdä molemmille hyvää ja käyttää heitä hyvän suunnitelmansa välikappaleina juuri siten kuin parhaaksi näkee.

Jos olisi olemassa Jumala, jolla todella on kaikki valta ja hän pystyy mihin vain, eikö hän olisi voinut suunnitella pahaa tekeviä ihmisiä, jotka eivät kuitenkaan saisi heti rangaistusta teoistaan, vaan kaikkivaltias osoittaisi heille runsasta armoa koko heidän elämänsä ajan heidän teoistaan huolimatta, mutta tuhoaisi heidät kuitenkin lopuksi? Eikö olisi Jumala olisi toisaalta hyvä, kun antaa lahjojaan niillekin, jotka eivät niitä ansaitse ja toisaalta hyvä, kun hän kuitenkin lopulta rangaistukseksi tuhoaa nämä pahantekijät? Pahan rankaiseminenhan on oikeudenmukaista eli hyvää.

Jos Jumala todella olisi hyvä kaikkivaltias, hän voisi myös tehdä toisen ihmisryhmän, joka koostuu pahoista ihmisistä, jotka eivät kuitenkaan saisi rangaistusta pahoista teoistaan, vaan Jumala antaisi heille kaikenlaisia hyviä lahjoja, joita he eivät ansaitse. He saisivat niitä pahuudestaan huolimatta – eikö Jumala olisi silloin hyvä? Näitä ihmisiä Jumala ei kuitenkaan lopuksi tuhoaisi, vaan antaisi heille ihan kaiken anteeksi ja lahjoittaisi iankaikkisen elämän. Tosin jos olisi olemassa todella hyvä Jumala, eikä vain kaikkivaltias, ei hän voisi tuosta vain katsoa sormien läpi ihmisten rikoksia, vaan niistä niistä pitäisi seurata rangaistus, sillä oikeudenmukaisuus on hyvyyttä ja jos Jumala toimisi epäoikeudenmukaisesti, hän ei olisi hyvä.

Kai se kaikkivaltias ja hyvä Jumala tuossa skenaariossa sitten voisi itse syntyä ihmiskunnan jäseneksi ja kärsiä tuon jälkimmäisen ihmisryhmän rangaistuksen. Hän voisi kuolla kaikkien niiden puolesta, jotka hän päättää pelastaa. Siis jos hän olisi paitsi hyvä, myös kaikkivaltias eli mihin vaan pystyvä, niin totta kai se onnistuisi. Kaikkivaltias voisi myös herätä kuolleista. Sellainen Jumala varmasti olisi ja noin hän tekisi, jos olisi olemassa. Rakentaisi monimutkaisen maailman, jossa tapahtuu erilaisia ja yllättäviäkin asioita, sen sijaan että kaikki olisi vain tälläistä tasapaksua iloista euforiaa.

Katsokaa nyt noita taivaalla lentäviä söpöjä pupuja, jotka eivät edes törmää koskaan mihinkään koska pahuutta ja kärsimystä ei ole olemassa. Katsokaa tuota ikkunanraosta tursuavaa ilmaista pinkkiä vaahtokarkkiakin, voi nyt hyvää päivää miten imelää touhua. Jos Jumala todella olisi olemassa, ei hän olisi luonut tälläistä hedonistista höpöhöpölandiaa. Sellainen maailma olisi hienompi, jossa Jumala olisi kirjoittanut kaikki tapahtumat vuosituhansia pitkäksi näytelmäksi, jossa kaikki muut ovat pahiksia ja hän yksin on hyvä. Hyvä ja Kaikkivaltias. Semmoinen Jumala olisi kiva, siihen minä voisin uskoa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s