Markuksen evankeliumin loppu preteristisestä vinkkelistä

Jos otsikko ei sano sinulle mitään, lue ensin tämä artikkeli.

Markuksen evankeliumin loppuosassa on pieni pätkä, joka monien mielestä ei kuuluisi sinne ollenkaan. Kyseessä ei ole mikään liberaaliteologien salajuoni, vaan myös moni ihan normaali kristitty on sitä mieltä, että osa Markuksen evankeliumin luvusta 16 on myöhempi lisäys. Haluan kuitenkin ohittaa tämän ongelman ja tutkia itse tekstiä. Kuului se sitten Raamattuun tai ei, sillä on sanoma, joka menee ehkä helposti ohi muiltakin, kuin minulta. Tämä näkemys on siis mennyt minultakin pitkään ohi – itse asiassa tajusin tämän tulkintamahdollisuuden vasta puolitoista vuotta preteristiksi käännyttyäni. Ihan äskettäin, siis. Mutta mennään asiaan.

14 Vihdoin hän ilmestyi myöskin niille yhdelletoista heidän ollessaan aterialla; ja hän nuhteli heidän epäuskoaan ja heidän sydämensä kovuutta, kun he eivät olleet uskoneet niitä, jotka olivat nähneet hänet ylösnousseeksi.
15 Ja hän sanoi heille: ”Menkää kaikkeen maailmaan ja saarnatkaa evankeliumia kaikille luoduille.
16 Joka uskoo ja kastetaan, se pelastuu; mutta joka ei usko, se tuomitaan kadotukseen.
17 Ja nämä merkit seuraavat niitä, jotka uskovat: minun nimessäni he ajavat ulos riivaajia, puhuvat uusilla kielillä,
18 nostavat käsin käärmeitä, ja jos he juovat jotakin kuolettavaa, ei se heitä vahingoita; he panevat kätensä sairasten päälle, ja ne tulevat terveiksi.”
19 Kun nyt Herra Jeesus oli puhunut heille, otettiin hänet ylös taivaaseen, ja hän istui Jumalan oikealle puolelle.
20 Mutta he lähtivät ja saarnasivat kaikkialla, ja Herra vaikutti heidän kanssansa ja vahvisti sanan sitä seuraavien merkkien kautta.

Ylläolevasta tekstisä lihavoitu käsky jakeessa 15 ei ole lähetyskäsky. Tämä on mielestäni hirveän olennaista tajuta – ja yhtä olennaista on tajuta, etten minä väitä, etteikö lähetyskäskyä olisi olemassa, väitän vain, ettei tuo tuossa ole sellainen. Mutta jos käsky ”menkää kaikkeen maailmaan ja saarnatkaa evankeliuia kaikille luoduille” ei ole lähetyskäsky, niin mikäs kumma se sitten on?

Markus 13:10 kertoo, että ennen vanhan liiton Jerusalemin/Israelin loppua ”pitää evankeliumi saarnattaman kaikille kansoille”. Eli siis ennen vuotta 0070.

Matteus 24:14 kertoo samasta ensimmäisellä vuosisadalla tapahtuneesta tapahtumasta näin:  ”Ja tämä valtakunnan evankeliumi pitää saarnattaman kaikessa maailmassa, todistukseksi kaikille kansoille; ja sitten tulee loppu”. Näistä ymmärrämme, että tässä, kuten niin monessa muussakin Raamatun paikassa, sellaiset termit kuin koko maailma tai kaikki kansat tarkoittavat paljon rajatumpaa aluetta, kuin miten me noita termejä nykyään käyttäessämme haluaisimme ymmärtää. Mutta joka tapauksessa: evankelimi saarnataan koko ”sen ajan tunnettuun maailmaan” ja sitten tulee Jerusalemin loppu.

1 Kor 14 liittyy asiaan myös:

Laissa on kirjoitettuna: ”Vieraskielisten kautta ja muukalaisten huulilla minä olen puhuva tälle kansalle, eivätkä he sittenkään minua kuule, sanoo Herra”.
Kielet eivät siis ole merkiksi uskoville, vaan niille, jotka eivät usko; mutta profetoiminen ei ole merkiksi uskottomille, vaan uskoville.

Eri kielet – tai käyttäkäämme sen synonyymiä eri kansanheimot – ovat merkiksi Jerusalemin jumalattomille johtajille. Jos et usko, lue kokonaan Jesaja 28, josta tuo korinttilaiskirjeen paikka lainaa. Ennen Jerusalemin hävitystä evankeliumi saarnattiin ”koko maailmaan” (Mark 13, Matt 24) ja tämä oli eräänlainen tuomion merkki Jerusalemille.

Ennen JERUSALEMIN HÄVITYSTÄ evankeliumi saarnattiin ”koko maailmassa”. Siis ennen tuota ENSIMMÄISEN VUOSISADAN TAPAHTUMAA. Luepas sitten se Markuksen loppu uudestaan. Eikö se puhu ensimmäisen vuosisadan tapahtumista jakeessa 15? Emmekö sitten voi tulkita sen lupaavan ihmeitä, merkkejä, käärmeiden nostelua ja myrkyn juontia nimenomaan ensimmäiselle vuosisadalle – siis apostolien aikaan – tai tarkemmin sanottuna vain ajalle ennen vuotta 70?

Ja eikö tuota kaikkea Raamatun mukaan tapahtunutkin juuri niinä aikoina?

14 Vihdoin hän ilmestyi myöskin niille yhdelletoista heidän ollessaan aterialla; ja hän nuhteli heidän epäuskoaan ja heidän sydämensä kovuutta, kun he eivät olleet uskoneet niitä, jotka olivat nähneet hänet ylösnousseeksi.
15 Ja hän sanoi heille: ”Menkää kaikkeen maailmaan ja saarnatkaa evankeliumia kaikille luoduille.
16 Joka uskoo ja kastetaan, se pelastuu; mutta joka ei usko, se tuomitaan kadotukseen.
17 Ja nämä merkit seuraavat niitä, jotka uskovat: minun nimessäni he ajavat ulos riivaajia, puhuvat uusilla kielillä,
18 nostavat käsin käärmeitä, ja jos he juovat jotakin kuolettavaa, ei se heitä vahingoita; he panevat kätensä sairasten päälle, ja ne tulevat terveiksi.”
19 Kun nyt Herra Jeesus oli puhunut heille, otettiin hänet ylös taivaaseen, ja hän istui Jumalan oikealle puolelle.
20 Mutta he lähtivät ja saarnasivat kaikkialla, ja Herra vaikutti heidän kanssansa ja vahvisti sanan sitä seuraavien merkkien kautta.

2 thoughts on “Markuksen evankeliumin loppu preteristisestä vinkkelistä

 1. Osittain tähän tekstiin liittymätön kysymys, mutta olen ihan mielenkiinnolla lukenut näitä preterismijuttujasi, ja laajemman kontekstin saamiseksi haluaisin kysyä: Puhutaanko Uudessa Testamentissa sinun mielestäsi mitään maailman lopusta, viimeisestä päivästä ja viimeisestä tuomiosta, vai liittyvätkö kaikki siitä näennäisesti puhuvat kohdat oikeasti Jerusalemin hävitykseen?

  Toinen kysymys samaan aiheeseen liittyen: Jos kaikki (tai useimmat) kohdat, jotka usein liitetään maailman loppuun, ovatkin toteutuneet jo vuonna 70 jKr, niin miksi niitä kohtia on niin paljon Uudessa testamentissa? Äkkiseltään tuntuisi hiukan oudolta, että UT:ssa puhuttaisiin näin paljon tapahtumasta, joka ei ole relevantti suurimmalle osalle kristityistä, koskapa se on heidän elinaikanaan kaukana menneisyydessä.

  Tykkää

  1. Kysymykseen on hankala vastata, koska näillä termeillä on niin paljon eri merkityksiä. Yritän silti parhaani mukaan.

   ”Maailmanloppu” on hankala termi, koska kukaan sitä käyttävä kristitty ei (tietyssä mielessä) usko, että maailma loppuisi, vaikkakin monet (ei-preteristit) uskovat, että maapallo tuhoutuu tavalla tai toisella ja Jumala tekee paremman tilalle. Jos tuo ”vanha pallo pois, uusi tilalle” – tulkinta on se, mistä kysyt maailmanlopusta kysyessäsi, niin ainakaan tällä hetkellä en keksi yhtäkään raamatunapaikkaa, joka tuollaista lupaisi. Toisaalta en myöskään keksi näin lonkalta yhtään kohtaa, jossa sanoittaisiin, että niin EI käy tai millään tavalla otettaisiin kantaa siihen, että jatkaako tää nykyinen pallo olemassaoloaan vai ei.

   Jos tarkoitat viimeisellä päivällä ja viimeisellä tuomiolla samaa asiaa kummallakin, eli sitä hetkeä kun kuolleet herätetään ja ihmiset laitetaan joko kadotukseen tai pelastukseen lopullisesti, niin sen uskon olevan vielä edessäpäin, sillä ilmestyskirja sanoo yleensä siinä tapahtuvien asioiden tapahtuvan lyhyen ajan sisällä, mutta tuosta erikseen mainitaan, että se tapahtuu ”tuhannen vuoden jälkeen”, joten se ei siis ole tapahtunut kirjoittajan näkökulmasta ”pian”, vaan odottaa vielä tulevaisuudessa

   Tekeekö se UT:sta meille turhan/turhemman, jos isompi osa sen profetioista on täyttynyt, kuin mitä yleensä ajatellaan? Ei mielestäni – tai sitten voi olla että ymmärsin kysymyksen jotenkin väärin. Mutta onhan vaikka kaikista viidestä Mooseksen kirjasta suurin osa (ehkä kaikki?) jo toteutunut ja silti rakennun joka kerta kun luen ne. Luominen? Meni jo! Exodus? Ollutta ja mennyttä! Silti me molemmat koemme nämä pyhät kirjat tarpeelliksi, kuten myös koko muun VT:n, joka on pitkälti jo tapahtunut.
   Jeesuksen ristinkuolema ja ylösnousemuskin ovat muuten jo toteutuneet. Jeesus on jo menneisyydessä elänyt täydellisen, synnittömän elämän ihmisruumiissa vaeltaen, antanut henkensä vapaaehtoisesti ristillä, noussut jo menneisyydessä kuolleista ja aikaa sitten noussut taivaaseen hallitsemaan Herrana ja Kuninkaana. Nämä ovat minulle relevantteja asioita siitä huolimatta (tai juuri sen vuoksi?) että ne ovat jo tapahtuneet.

   Pahoittelen jos maailmankuvamme törmäävät niin pahasti, että ymmärrän jonkun kohdan kysymyksistäsi väärin tai vastaan jotenkin ylimielisen kuuloisesti. Voit kysyä uudestaan, jos joku juttu meni multa ohi.

   Teoreettinen ajatusleikki:
   Pyhä kirja A kertoo tarkkaan ja oikein yhdestä toteutuneesta tapahtumasta ja väittää ennustavansa sata tapahtumaa, joita meidän pitää vielä rauhassa odotella.
   Pyhä kirja B kertoo tarkkaan ja oikein sadasta jo tapahtuneesta jutusta ja väittää ennustavansa yhden, jota meidän pitää vielä rauhassa odotella.

   Kummasta kirjasta saa ”uskoo ken tahtoo” -olon ja kumman puolesta on valmis elämään ja kuolemaan, koska on niin vakuuttunut sen aitoudesta ja tarkkuudesta?

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s