Kolme universaalia kriteeriä, joiden perusteella uskonto pitää valita

Minä tunnen itseni hiukan hölmöksi, kun kirjoitan näin itsestäänselviä asioita ”paperille”. Mutta todellisuudessa suurin osa ihmisistä ei noudata näitä kriteerejä ja heidän elämänsä muuttuisi radikaalisti, jos he omaksuisivat nämä kolme itsestäänselvyyttä ja alkaisivat aina elää niiden mukaan. Käydäänpä asiaan!

Ensimmäinen kriteeri

Usko vain jumaliin, jotka ovat olemassa

Olet varmasti kuullut lukemattomia kertoja jonkun aloittavan lauseen sillä iänikuisella fraasilla ”minun Jumalani ei ainakaan…”. Yleensä puhuja kuvaa sillä sitä, että hän toivoo Jumalan olevan tietynlainen. Hän on siis mielessään päättänyt, että hänen Jumalansa täyttää kriteerit x, y ja z. Mutta onko sille perusteluja? Voidaanko tälläinen Jumala kenties havaita jossain hänen mielikuvitukesnsa ulkopuolella? Onko se ilmoittanut itsensä jossain? Onko sen ääni kuultu taivaasta, onko se kirjoittanut kirjan, jossa sanoo: ”Minä olen Jortsan, Pertsan ja Martsan Jumala. Minä en ainakaan säätänyt millekään muinaiselle kansalle rikoslakia, jossa määrätään kuolemantuomio aviorikoksesta tai sodomiasta. Minä en ainakaan käskenyt mitään kansaa valloittamaan mitään maa-aluetta Lähi-idässä ja tappamaan sen entisiä asukkaita heidän pahojen tekojensa mitan tultua täyteen. Minä en ainakaan…”.

Jos tuollaista ilmoitusta ei löydy, joudumme toteamaan, että kyseinen jumala on vain mielikuvituksen tuotetta, eikä täten vakuuta meitä yhtään sen enempää kuin muutkaan ihmisen tuottamat jumalankuvat. Se ei siis ole olemassa, eikä siihen siksi kannata uskoa. Jumalasta on oltava todisteita, sillä sokea usko on perkeleestä!

Toinen kriteeri

Usko vain jumaliin, jotka eivät kiellä uskomasta itseensä

Vain jos ensimmäinen kriteeri täyttyy, saat siirtyä toiseen. Jos siis jumalasi on olemassa, mitä syitä voisi keksiä sille, että häneen ei saa tai kannata uskoa? Tälläisiä syitä on vain ja ainoastaan yksi ja se liittyy jumalalliseen auktoriteettiin. Jos jumalasi on olemassa, hänellä on kaiketi valta määrätä ihan mitä tahansa. Hän voi siis halutessaan määrätä sinua ja kieltää uskomasta häneen. Kenelläkään muulla ei tälläistä valtaa ole – ja jos jumalasi ei myöskään sitä kiellä, sinulla on suorastaan looginen velvollisuus uskoa häneen.

Kolmas kriteeri

Olemassaoleviin jumaliin on uskottava riippumatta siitä, mihin se johtaa

Jos siis jumalasi on olemassa, eikä hän kiellä sinua uskomasta häneen, sinun on tosiaan uskottava häneen riippumatta siitä, mihin se johtaa. Jos on olemassa jumala, joka määrää sinut hyppimään yhdellä jalalla täysikuun aikaan, sinun on uskottava siihen, vaikka joutuisit naurunalaiseksi. Jos on olemassa jumala, joka käskee sinun paeta haureutta, sinun on uskottava siihen, vaikka ihmset pilkkaisivat sinua siitä. Jos on olemassa jumala, joka käskee sinua rakastamaan lähimmäistäsi niin kuin itseäsi, sinun on uskottava siihen, vaikka saisit sen vuoksi jumalankieltäjiltä selkääsi. Ja taas toisaalta jos on olemassa jumala, joka istuu jakkaralla Seulasten tähdistössä ratkomassa miljardeja rubikinkuutioita, eikä hän käske tai velvoita sinua mihinkään vaan saat itse päättää, mitä teet, niin siihenkin sinun on uskottava.

Huomaa myös, ettei käskyä ja sen antajaa voi erottaa toisistaan. Jos uskot jumalaan, joka käskee tehdä tai olla tekemättä jotain, sinun on otettava käsky yhtä vakavasti kuin sen antaja, riippumatta siitä liittyykö käskyyn palkkio/rangaistus vai ei. Eli jos jumala on olemassa, hänellä on valta käskeä sinua ilman, että hän maksaisi palkan tottelusta tai rankaisisi rikkomuksesta. Eli siis on toteltava riippumatta siitä, mihin se johtaa, jos käskyn antaja on olemassaoleva jumala ja ihan vain siitä syystä että hän on jumala. Toisin sanoen hänen kanssaan ei ole lupaa käydä kauppaa tyyliin: mitä saan, jos tottelen tai mitä teet minulle, jos en tottele – on vain toteltava.

Et siis voi rakennella uskonnollista säännöstöä sen mukaan, miltä sinusta tuntuu tai mitä toivoisit jumalasi haluavan tai mikä on helpoiten sovitettavissa omaan kulttuuriisi. Ei, sinun on vain toteltava jumalaasi – jos hän siis on olemassa ja valittava uskonto sen perusteella, onko se totta, ei sen, mihin sen mukaan eläminen johtaa.

Siinäpä ne kriteerit sitten olivat. Vain kristinuskon Jumala täyttää olemassaolon kriteerin ja mitä toiseen kriteeriin tulee, Hän suorastaan vaatii sinua uskomaan Häneen ja noudattamaan Hänen lakiaan. Hän on olemassa ja vain Hän on Jumala ja vain Hän on ilmoittanut meille itsensä ja Hänestä on todisteet ja vielä lisäksi Hänellä on sinulle seuraavanlainen viesti, jonka Hän palvelijoidensa kautta välittää:

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s