Mitä jos se leipä ei olekaan mysteerileipä? (1 Kor 11)

Minun mielestäni luterilaisten näkemykset ehtoollisesta ovat hiukan yliampuvia. Onhan se tärkeä ateria ja pitäähän siihen suhtautua vakavasti, mutta niin voi tehdä ilmankin, että uskoo leivän jollain ihmismielelle käsittämättömällä tavalla olevan Kristuksen tosi ruumis. Yleensäkin termit ”tosi ruumis” ja ”tosi veri” ovat ongelmallisia. Antakaa anteeksi, jos olen vain unohtanut, mutta olen vahvasti siinä käsityksessä että nämä termit eivät edes tule Raamatusta. Mutta katsotaanpa ensimmäisen korinttilaiskirjeen lukua 11 jae jakeelta, lisäten väliin omia kommenttejani:

23 Sillä minä olen saanut Herralta sen, minkä myös olen teille tiedoksi antanut, että Herra Jeesus sinä yönä, jona hänet kavallettiin, otti leivän,
24 kiitti, mursi ja sanoi: ”Tämä on minun ruumiini, joka teidän edestänne annetaan; tehkää tämä minun muistokseni”

Jos leipä muuttui Tosi Ruumiiksi jo tuolloin, siis ennen ristinkuolemaa, eikö sitten olisi sanottava, että koko Jeesuksen ruumis ei kuollut ristillä, sillä osa siitä oli opetuslasten mahoissa? Väistikö Jeesus ristinkuoleman pakenemalla mystisesti jonkun mahaan? Luterilainen ehkä pitää tätä kysymystä jopa loukkaavana, mutta minä olen täysin tosissani. Jeesus ei myöskään sanonut, että leipä muuttuu joksikin. Ei, vaan hän sanoi vain että se on Hänen ruumiinsa. Samanlaista vertauskuvallista kieltä Hän käytti myös muualla, esim sanoessaan olevansa lampaiden ovi. Ei Hän silloin muuttunut Tosi Oveksi. Eikä Hän myöskään muuttunut Tosi Leiväksi sanoessaan: ”Minä olen elämän leipä”. Kielikuvia, kielikuvia. Hän ei muutu leiväksi eikä leipä Häneksi.


25 Samoin hän otti myös maljan aterian jälkeen ja sanoi: ”Tämä malja on uusi liitto minun veressäni; niin usein kuin te juotte, tehkää se minun muistokseni”.

Leivästä Jeesus sanoo tässä kohtaa, että ”Tämä on minun ruumiini”. Markus 14:ssa Hän sanoo kyllä verestäkin yhtä suoraan, mutta tässä kohtaa ei. Sen sijaan Hän sanoo ”tätä maljaa” uudeksi liitoksi. Ajatellaanpa Hänen tarkoittavan sillä sitten astiaa tai sen sisältöä, niin siitä ei näillä sanoilla muodostunut Tosi Uusi Liitto, vaan malja ja/tai sen sisältö symboloivat uutta liittoa ja toimivat ehkä lisäksi sen merkkeinä ja niin edelleen.


26 Sillä niin usein kuin te syötte tätä leipää ja juotte tämän maljan, te julistatte Herran kuolemaa, siihen asti kuin hän tulee.
27 Sentähden, joka kelvottomasti syö tätä leipää tai juo Herran maljan, hän on oleva vikapää Herran ruumiiseen ja vereen.

Syömistä sanotaan julistamiseksi, mitä ikinä se sitten tarkoittaakaan. Ehkä se on ruumiillinen ja sanaton tapa sanoa: ”Jeesuksen ruumis annettiin Golgatalla meidän edestämme! Hänen verensä vuodatettiin myös vuosituhansia sitten ja yhden ainoan kerran meidän syntiemme sovitukseksi!”. Joka siis teoillaan julistaa tätä, mutta samaan aikaan on tavalla tai toisella kelvoton, on pulassa. Pahinta kelvottomuutta on varmaan epäusko. Jos julistat tähän muistoateriaan osallistumalla Herran kuolemaa viikosta toiseen, mutta et ole uskon kautta osallinen Hänen elämäänsä, niin olet pelkkä tuomiota odottava murhaaja.

On myös kiinnostava ajatus, mitä ”vikapää Herran ruumiisen ja vereen” tarkoittaa, jos ehtoollisaineet ovat Tosi Ruumis ja Tosi Veri. Miten niihin tulee vikapääksi niitä syömällä ja mitä se edes tarkoittaa? En tiedä – mutta minäpä en ole luterilainen.


28 Koetelkoon siis ihminen itseänsä, ja niin syököön tätä leipää ja juokoon tästä maljasta;
29 sillä joka syö ja juo erottamatta Herran ruumista muusta, syö ja juo tuomioksensa.

Vaikka ehtoollisaineet eivät olisi Tosi Ruumis ja Tosi Veri jollain mystisellä tavalla, jota emme ymmärrä, on ehtoollinen silti vakava asia, sillä nuo jakeet me ymmärsimme joka tapauksessa, eikö vain? Vaikka ymmärtäisit ehtoollisaineet miten tahansa, ymmärrät kuitenkin noiden jakeiden vakavuuden. Paavali kirjoittaa tässä samassa luvussa eräästä tavasta olla kelvoton ehtoollisen nauttija: ”syömään ruvettaessa kukin rientää ottamaan eteensä omat ruokansa, ja niin toinen on nälissään ja toinen juovuksissa”. Kuulostaa hullulta, mutta noin oli oikeasti tapahtunut. Myös Luther sanoo viisaasti: ”Todella kelvollinen ja hyvin valmistautunut on se, joka uskoo nämä sanat: ”teidän edestänne annettu ja vuodatettu syntien anteeksiantamiseksi”. Kelvoton ja valmistautumaton on taas se, joka ei näitä sanoja usko tai joka epäilee niitä”. Herran ruumis on joka tapauksessa erotettava muusta, ja tarkoitti tämä ruumis sitten tässä kohtaa leipää tai seurakuntaa, niin kyseessä on tämän kohdan mukaan uskonnollinen toimitus, ei tavallinen ruokailu.


30 Sentähden onkin teidän joukossanne paljon heikkoja ja sairaita, ja moni on nukkunut pois.
31 Mutta jos me tutkisimme itseämme, ei meitä tuomittaisi;
32 mutta kun meitä tuomitaan, niin se on meille Herran kuritusta, ettei meitä maailman kanssa kadotukseen tuomittaisi.

Minä uskon ylläolevat kolme jaetta, vaikka en usko, että leivälle käy jotain sellaista, mihin iso osa luterilaisista uskoo. Ehtoollinen voi olla hyvin arvokas ja vakava ja tärkeä asia silti, vaikka ei ajattelisi siitä siten, kuin yksi roomalaiskatolilaisuudesta irrottautunut kunnianarvoisa veljemme 1500 -luvulla. Meillä on lupa huomata, että hän jäi kantamaan mukanaan entisen kirkkonsa epätervettä teologista painolastia, vaikka monissa asioissa äärimmäisen tärkeää työtä tekikin ja oli maalimalle suureksi siunaukseksi.


33 Sentähden, veljeni, kun kokoonnutte aterioimaan, odottakaa toisianne.
34 Jos kenellä on nälkä, syököön kotonaan, ettette kokoontuisi tuomioksenne. Muista seikoista minä säädän, sitten kuin tulen.

Sellaisia olivat ohjeet, joita Herran Apsostoli ehtoollisesta antoi. Odottakaa toisianne, syökää yhdessä selvinpäin ja niin edespäin. Jos luterilainen ehtoollisnäkemys olisi totta, eikö hän olisi edes jossain kohtaa vähän vihjannut, että ehtoollisviiniä ei saa kaataa viemäriin tai leipää heittää roskiin, jos sitä jää yli, sillä ne aineet jäävät pysyvästi johonkin pyhään olotilaan, jota emme ymmärrä?

Tosin kyllä minustakin tuntuu pahalta ajatus hävittää ylijäänyt leipä ja viini muuten kuin syömällä. Mutta se johtunee minun mukanani kulkevasta luterilaisesta perinnöstä enemmän kuin Raamatun Sanasta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s