Sukupuolineutraalit geishat

Tiesitkö, että geisha (芸者) on sukupuolineutraali sana, joka voitaisiin suomentaa taidehenkilöksi?

En minä oikeasti taas tästäkään aiheesta mitään tiedä, mutta ärsyttää se nykyinen suuntaus, jossa kieli halutaan väkisin muuttaa sukupuolineutraaliksi. Katsokaa nyt vaikka noita geishoja, joiden titteli oli alun perinkin sukupuolineutraali. Mitä se heitä hyödytti? Taidehenkilöt pysyivät trubaduurin, narrin, orjan ja porton yhdistelminä siitä huolimatta, että meidän aikamme woke-hörhöt iloitsisivat heidän tittelinsä rakenteesta.

Japani on muutenkin sellainen maa, missä miesten ja naisten roolijako näkyy vielä paljon selvemmin, kuin länsimaissa. Jos katsot videota ihan vaan ihmisistä kadulla, huomaat miesten pukeutuneen miehiksi ja naisten naisiksi niin usein, että voisi jopa pilke silmäkulmassa kysyä onko tämä kuvattu valtakunnansalilla vai Tokion keskustassa. Sukupuoli vaikuttaa myös länsimaita enemmän siihen, minkälaisia elämänvalintoja ihmiseltä odotetaan esimerkiksi työ- ja perhe-elämän suhteen. Tämä kaikki siitä huolimatta, että japani on vielä suomeakin vahvemmin sukupuolineutraali kieli.

Yhteiskunnan vahva mies-nais -jako pysyy, vaikka kaikki pomot ovat kantaneet sukupuolineutraalia titteliä jo historian hämäristä asti. He eivät ole olleet esimiehiä. Eivätkäin vain pomot ole olleet sukupuolineutraalisti nimettyjä vaan tosiaan myös geishat ja jopa ninjat. 忍者, kuten tiedämme, olisi suomeksi piiloutumishenkilö tai kestävyyshenkilö tai mitä ikinä, mutta ei piiloutumismies eikä kestävyysmies.

Eli, arvoisat sateenkaarihörhöt, teidän logiikkanne ei toimi. Sitä on jo kokeiltu ja on osoitettu että se ei toimi. Parikymmentä kertaa suomen kokoisessa maassa on jo vuosisatoja puhuttu hyvin sukupuolineutraalia kieltä eikä sillä ole saatu aikaan sitä, mihin sateenkaarihörhöt sillä pyrkivät. Eikö tämä olisi jo aika laaja näyttö sen puolesta, että koko hommasta kannattaa luopua.

Minulla ei ole mitään sukupuolineutraalia kieltä vastaan. Sen sijaan kielen muuttamista sukupuolineutraaliksi ideologisista syistä minä vastustan. Varsinkin nyt, kun asiaa ajaa kristinuskon vastainen ideologia, en suostu tuohon muutokseen. Hyvin se on ainakin tähän asti näkynyt sujuvan. En ole vielä jotunut vaikeuksiin, kun olen sanonut esimiestä esimieheksi, vaikka firman virallinen linja on vaatinut muuta.

Sen verran on tässäkin maailmassa vielä tolkkua jäljellä, että mistään en ole sentään saanut potkuja siksi, etten olisi alistunut käyttämään esimiehestäni sateenkaarilatautunutta titteliä. Sitä voit juhlistaa ottamalla palan taidehenkilösuklaata ja harrastamalla kulttuurista omimista tämän tahdissa!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s