Hurmos meni överiksi – seurakunta leikkasi sekoilut pois videolta (Salon Helluntaiseurakunta)

Innostu Missiosta – Salon kristittyjen yhteinen missioilta. Sen niminen tilaisuus pidettiin Salon Helluntaiseurakunassa Se Löytyi -kampanjan yhteydessä.

Alkuperäisessä videossa Toni Taiveahon puheen jälkeen lavalle nousi Kerttu. Se sama Kerttu, jonka hurmossekoilut itse keväällä -22 keskeytin Salon Pelastusarmeijassa ja sain sinne siksi porttikiellon. Hän nousi ilmeisesti omin lupineen lavalle ja alkoi sihisemään ja suhisemaan sitä perinteistä enkelten kieltään – eli siis mitään tarkoittamatonta siansaksaa. Hän näytteli myös saavansa sanomalleen suomennoksen suoraan Jumalalta.

Ylläolevasta upotteesta tämä sekoilu on kuitenkin poistettu. Se oli siellä ensin jonkun aikaa näkyvyillä, mutta leikattiin myöhemmin pois. Normaaleille videoille ei voi tehdä muokkauksia julkaisun jälkeen, mutta striimattuja videoitahan pystyy editoimaan jälkeenpäin ihan vapaasti, kuten monesti tehdäänkin turhien alku- ja loppuodotteluiden poistamiseksi. Youtube siis tarjoaa tähän sellaisen työkalun, jota ei normaaleille videoille ole tarjolla. Näin ollen he voivat muuten myös kumota poiston niin halutessaan ja sanoa sitten, että se paha Niilo siellä vaan huijaa, kyllä Kertun sihinät on pidetty näkyvissä. Mutta tällä hetkellä jos katsot tuota upotettua videota kohdasta 10:40 eteenpäin, huomaat selvästi, miten video pätkäisee, kun Toni Taiveaho on kävelemässä pois lavalta. (Jos he muokkaavat videota vielä, aikaleima ei enää toimi)

Sama video on jostain syystä myös piilotettuna Salon Helluntaiseurakunnan kanavalla, mutta ainakin vielä tällä hetkellä niin, että sen saa linkistä auki. Siitäkin Kertun osuus on poistettu.

Mutta miksi?

Mikä tarve karismaattisella seurakunnalla on poistaa karismaattisuuden harjoittaminen videolta? No, tuo Kertun toiminta on suoraan sanottuna ahdistavaa ja kummallista. Täysin normaalin oloinen, sympaattinen vanha mummeli sulkee yhtäkkiä silmänsä, muuttaa äänensä sellaiseksi väriseväksi, ekstaattiseksi hurmospuheeksi ja alkaa suoltamaan ”suoraan jumalalta” jotain, joka kuulostaa lähinnä siltä että Perkelettä on nauhoitettu salaa hänen tehdessään saksan lukuläksyä ja tuo nauhoite on sitten jäänyt jumiin ja alkanut soida takaperin. Siis ihan käsittämätöntä, sellaista matskua joka sopisi enemmin kauhuleffaan kuin kristilliseen seurakuntaan. Minulle ainakin siitä tulee ihan fyysisesti paha olo.

Miksikö siis seurakunta haluaisi poistaa julkisuuskuvastaan tuollaisen? No niinpä, juuri siksi. He eivät halua ihmisten tietävän, miten hämärää karismaattisuus todellisuudessa on. Heille on edullisempaa, että julkisuuskuvassa näkyy hieno ja viimeisen päälle laitettu kokoustila, hymyilevät ihmiset kauniissa vaatteissa ja niin edespäin. Parempi pitää kulissia päällä ensin, antaa käännynnäisten nähdä todellisuus vasta sitten, kun ovat vähän pidemmällä liittymisprosesissa!

Mitä pidempään lahko saa pidettyä normaalin seurakunnan kulissia pystyssä, sitä helpommin se saa tilaa toimia niin yhteiskunnassa kuin ekumeenisissa hankkeissakin.

Vastaväite

Kertun ja Salon Helluntaiseurakunnan välillä on kaiketi myös jonkinlaista kiistaa. Minulle on kantautunut tieto, että hän olisi mennyt tuossa tilaisuudessa lavalle omin lupineen, ilman seurakunnan hyväksyntää. Tuota en pysty täysin varmistamaan, mutta takaan, että minulla on siitä enemmän taustatietoja, kuin tässä kerron. Niin sanovat myös kaikki huijarit, joten uskoo ken tahtoo.

Salon hellarien puolustukseksi joku voisi kuitenkin esittää vastaväiteen, että Kerttu leikattiin pois jonkin hänen ja seurakunnan välisen kiistan takia, ei nolon hurmostelun piilottamiseksi. Sellainen väite ei kuitenkaan minulle kelpaa, koska tuo oli yhteiskristillinen tilaisuus ja Kerttu on ihan hyväksytty ihminen ainakin Pelastusarmeijassa ja Raamattu Puhuu -seurakunnassa, jotka osallistuvat tuohon samaan yhteiskristilliseen kampanjaan. Ei kai Kerttua saisi videolta poistaa, jos Raamattu Puhuu:n pastori sinne kuitenkin jätetään? Siitähän ekumeniassa on kysymys, että myös eri mieltä olevat päästeetään ääneen, eikö?

Salon Pelastusarmeijassa Kerttua oli muuten kielletty vetämästä hurmosmenojaan kesken sunnuntaitilaisuuksien, jotta niistä häiriintyvät ihmiset (lähinnä minä?) pystyisivät käymään tilaisuuksissa myös. Seurakunnan silloinen johtaja kertoi itse minulle tälläisen kiellon hurmospuhujille antaneensa, mutta Kerttu jatkoi siitä huolimatta, joten minun ei olisi mahdotonta nähdä häntä väkisin kipuamassa pönttöön myös hellareilla.

Jos seurakunnalla olisi puhtaat jauhot pussissa, se julkaisisi edes jonkinlaisen tiedotteen, eikä vain salakähmäisesti poistaisi pätkää videostaan. Olisi heidänki kannaltaan helpompaa vain tiedottaa asioista, sillä mitä enemmän uskonlahko salailee, sitä enemmän me joudumme spekuloimaan.

Joko muuten kuuntelit sen podcastin, jossa kritisoin heidän tilaisuudessaan ollutta Pyhän Hengen pilkaa?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s