Gaslighting eli kaasuvalotus manipulointikeinona – tapaus Janne Tammisto

Minä tykkään tutkia kaikenlaisia mielen ilmiöitä uskonlahkojen näkökulmasta. Maailma on täynnä erilaisia manipulointikeinoja, joilla ihmiseen pyritään vaikuttamaan – joskus harmittomasti, joskus pahat mielessä. Yksi tälläinen keino on nimeltään kaasuvalotus.

Lyhyesti sanottuna kaasuvalotus tarkoittaa tekniikkaa, jossa uhrille valehdellaan tarkoituksena saada hänet uskomaan, että hänen muistikuvansa tai käsityksensä tapahtumista eivät pidä paikkaansa.

Tämä manipulointikeino on saanut nimes Gas Light -nimisestä ikivanhasta elokuvasta, jota kukaan ei ole oikeasti koskaan nähnyt, mutta tarinan mukaan siinä mies käy aina kotoa lähtiessään säätämässä (kaasulla toimivia) valoja himmeämmälle. Kun nainen ottaa asian puheeksi, mies sitten väittää hänelle kivenkovaan, ettei valojen kirkkaus sillä tavalla muutu, vaan että nainen varmaan tulossa hulluksi.

Naisella on siis kokemus: valot himmenevät, mutta mies valehtelee hänelle, etteivät ne oikeasti himmene. Näin nainen alkaa kyseenalaistaa oman kokemuksensa todellisuutta – hän alkaa siis uskomaan näkevänsä harhoja. Mies valehtelee samalla tavalla myös muista asioista, tavoitteenaan saada nainen uskomaan enenmmin häntä, kuin omia silmiään ja korviaan. Tarinan mukaan mies tekee sen voidakseen sitten kolistella rauhassa ullakolla etsiessään jotain korua, joka hänen on tarkoitus varastaa. Jos manipulointi toimisi, hän ei jäisi varkaudesta kiinni, koska nainen luulisi kuulevansa harhoja.

Minulla ei ole aavistustakaan, meneekö elokuvan juoni oikeasti noin, mutta tuosta kaasuvalotus joka tapauksessa on saanut nimensä. Elokuvan tapahtumat ovat kuitenkin parhaimmillaankin vain fiktiivinen ääriesimerkki ja todellisuudessa kaasuvalotus on paljon hienovaraisempaa. Manipuloija voi vaikka tuhahtaa uhrilleen ”sinä se sitten aina muistat asiat väärin”, vaikka itse kuitenkin tietää uhrin juuri kertoneen asioiden kulun totuuden mukaisesti, tavoitteenaan saada uhri epäilemään omaa järkeään.

Yksi keino on myös sanoa uhrille, että niin-ja-niin tapahtui, vaikka oikeasti olisi käynyt jotain ihan päinvastaista. Mitä pienempi ristiriita valheen ja totuuden välillä on, sitä helpommin tuo menee läpi. Jos tekijä valehtelee: ”palaverissa silloin sovimme, että X”, mutta mitään palaveria ei ole edes pidetty, uhri tuskin uskoo, ellei sitten ole jo pitkään jatkuneen kaasuvalotuksen jälijltä alkanut oikein tosissaan epäilemään omaa järkeään. Jos taas palaveri on oikeasti pidetty, mutta neuvottelevat osapuolet eivät ole pääseet sovintoon, ja sitten tekijä sanoo uhrilleen: ”palaverissa silloin sovimme, että X”, se menee todennäköisemmin läpi, sillä ristiriita valheen ja totuuden välillä on pienempi, onhan palaveri sentään pidetty. Uhrin on siis epäiltävä järkeään vain vähän, jotta manipulointi toimisi – uhri uskoo todennäköisemmin pieneen väärinkäsitykseen kuin johonkin monimutkaisiin salaliittoihin ja harha-aistimuksiin tai vastaavaan.

Otetaanpa esimerkki ihan elävästä elämästä: minua kaasuvalotti Salon Helluntaiseurakunnan Youtube-kanavan ylläpitäjä Janne Tammisto. Hän halusi, että poistan ison osan heidän seurakuntaansa kritisoivista videoistani ja olimme neuvotelleet hänen kanssaan pari kertaa ihan kasvotustenkin. Neuvotteluissa hänellä oli paljon vaatimuksia, mutta sopimukseen ei päästy kuin parista pienestä muutoksesta videoissani. Hänen versionsa sopimuksestamme oli kuitenkin jotain ihan muuta, kun hän siitä minulle myöhemmin laittoi viestiä.

Keskusteluni Tammiston kanssa on luettavissa tästä linkistä. Huomaa myös, miten hän aloittaa hyvin kylmästi ja yhteistyökyvyttömästi. Ei vastaa kysymyksiini ja yhdessä välissä jättää jopa viikoksi viestini lukematta, mutta kun hän lukee artikkelini, jossa kerron julkaisevani viestit, hän tekee täyskäännöksen ja sävy muuttuu sydänhymiöillä höystetyksi siunausten toivotteluksi.

Helluntaiseurakunnat yrittävät monesti pystyttää lämpimän ja rakastavan yhteisön kulissia. Kulissien takana todellisuus on ihan muuta, kuten ylläolevasta keskustelusta voit lukea.

HUOM! En tykkää henkilökohtaisten viestien julkaisusta sitten yhtään. Yleensä en tee sitä – nyt minua on kuitenkin sekä uhattu, että yritetty kaasuvalottaa, joten tietty raja on ylitetty ja julkaisen viestit. En ole julkaissut edes jokaista saamaani uhkausta, enkä aio niin tehdä jatkossakaan. Tällä kertaa noissa viesteissä on kuitenkin luettavissa uhkailun ja manipuloinnin lisäksi niin paljon muutakin, joka on lukijalle rakennukseksi ja opetukseksi, että päätin julkaista viestit.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s