Mihin aikaan Ilmestyskirjan tapahtumat sijoittuvat?

Aloitetaanpa vaivalloinen projekti: käydään Ilmestyskirjaa alusta asti läpi niin kauan, että selviää, mihin aikakauteen sen tapahtuman sijoittuvat. Aloitetaan ihan alusta:

1 Jeesuksen Kristuksen ilmestys, jonka Jumala antoi hänelle, näyttääkseen palvelijoillensa, mitä pian tapahtuman pitää; ja sen hän lähettämänsä enkelin kautta antoi tiedoksi palvelijalleen Johannekselle,
2 joka tässä todistaa Jumalan sanan ja Jeesuksen Kristuksen todistuksen, kaiken sen, minkä hän on nähnyt.
3 Autuas se, joka lukee, ja autuaat ne, jotka kuulevat tämän profetian sanat ja ottavat vaarin siitä, mitä siihen kirjoitettu on; sillä aika on lähellä!

Oho. Olin varautunut vähän pidempään projektiin, mutta siinähän se kerrottiin heti ensimmäisessä jakeessa. Itseltäni meni noin 15 vuotta tajuta tuo, mutta siinä se nyt vaan lukee: ilmestyskirjan tapahtumat tapahtuvat vain vähän sen kirjoittamisen jälkeen. Selaillaanpa vielä todisteeksi listaa jakeessa 1 olevan pian -sanan käytöstä muutamissa muissa raamatunkohidssa:

Apt 12

7 Ja katso, hänen edessään seisoi Herran enkeli, ja huoneessa loisti valo, ja enkeli sysäsi Pietaria kylkeen ja herätti hänet sanoen: ”Nouse nopeasti!” Ja kahleet putosivat hänen käsistään.

Apt 25

4 Mutta Festus vastasi, että Paavalia pidettiin vartioituna Kesareassa ja että hän itse aikoi piakkoin lähteä sinne.

1 Tim 3

14 Vaikka toivon pian pääseväni sinun tykösi, kirjoitan sinulle tämän,
15 että, jos viivyn, tietäisit, miten tulee olla Jumalan huoneessa, joka on elävän Jumalan seurakunta, totuuden pylväs ja perustus.

Pian tarkoittaa pian, siitä ei päästä yli eikä ympäri. Uskoin kyllä itsekin ennen, ettei pian tarkoita pian, mutta toisaalta, uskoinhan joskus myös että lääkkeiden käyttö on syntiä. Anteeksi. Olin väärässä. Pian tarkoittaa pian.

Jakeen 3 mukaan Ilmestyskirjan toteutumisen aika oli lähellä sen kirjoitushetkeä. Tässä lista tuon lähellä -sanan käytöstä muualla raamatussa – se tarkoittaa ajallisesti tai paikallisesti hyvin lähellä olevia asoita. Näin ollen ilmestyskirjan tapahtumien on kuvattava pitkälti asioita, jotka ovat jo aikaa sitten tapahtuneet, sillä tuo kirja on kirjoitettu ensimmäisen vuosisadan puolivälin paikkeilla, lähes pari tuhatta vuotta sitten.

Jos sinulla on muutama kymmenen tuntia aikaa perehtyä aiheeseen, suosittelen kuuntelemaan yhden hyvän tulkinnan täältä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s